ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

27 Haziran 2011 Pazartesi

İLK OĞUL

25-26 Haziran arılarımın yanındayım.Bu hafta sonu hava güzel, geçen hafta sonları gibi yağmur sıkıntım yok.
Bu sene oğul çıkmasın diye ne kadar uğraşsamda boş, arılar karar verince benim kararım bir işe yaramıyor. Ana değiştirmeye niyetli 2009 analı kovanlarımdan birisi oğul verdi. 2009 Anasının kanadı kesik oplduğundan eski ana kovanda kalıp, yenisini gelin gönderdi. Acemi işte o da kalkıp ağacın en tepesine kondu. Biraz zorlansamda oğulu alıp kovana kodum. Oğul çıkan kovan kontrolünde; baktım çıkmaya hazır meme var, o zaman yine oğul tehlikesi var demektir, hemen 2009 ananın kafası kopartıldı.
Arıların yakınında bir ağaçta kartal ve serçeler beraber yaşıyor. Ağacın yanından geçerken bir gürültüyle bu vatandaş önüme indi. Alıp ağacın altına koydum, fakat vatandaş gezmeye inmiş, ortalıkta dolaşıyor.
Bu arada vatandaş uçmayı bilmiyor. Yav sabret önce uçmayı öğren sonra inersin, başına birşey gelecek. Yoldan geçen birileri gördü ellerine alıp sevmeye başladılar. Yanlarına gidp bıraktırdım, annesi var onu besliyor diye. Ben olmasam belki alıp götürecekler.

Her canlının yavrusu güzel olur diye boşuna dememişler, ne kadar sevimli kereta değilmi:))
İnşaallah başına birşey gelmeden uçmayı öğrenir.

22 Haziran 2011 Çarşamba

Arılarım 08.06.2011 tarihinden bu yana Afyonkarahisarda.
Baharın geç gelmesi Afyonkarahisara gidişimizi geciktirdi. Fakat hem polen ve hem de bal akımı gayet güzel. Şu an geçen yıl bıraktığım yerdeler, ancak temmuz ayı içinde ayçiçeği bölgesine taşınacaklar.

Bu seneki arı otlarım açmış bile, ama içinde çok fazla yabani hardal var. Yakınlarda arı olmamasına rağmen epeyce arı gördüm. En yakın arı yerleşimi 2,5-3 km uzakta, keratalar bulmuşlar arı otlarımı götürüyorlar.:))
18,19 haziranı içeren hafta sonu gelişmeler iyiydi, epeyce petek takviyesi yaptım. 2009 analarından iki tanesinin kafasını koparmışlar. Bekleseler ben değiştirecektim, hemde karniyol anayla, sabırsızlar işte. Neyse ki yedek anam var (ama karniyol değil)25,26 haziran hafta sonu onlardan verilecek. Her iki kovanda kuvvetliydi, ikiye bölüp öyle analandırmayı düşünüyorum.

6 Haziran 2011 Pazartesi

Kovan Kapağı Kilit Sistemi

Arıların hafta içinde Afyonkarahisara nakli yapılacak, yeni alınan kovanların kilit sistemi yok, ayarlanması lazım.
Malzemeler hazır; peçin aleti,perçin,pul ve kilit aparatı.
Ölçüsü alınıp kilit aparatı kovan kapağına perçinle tutturulacak.Delikler delindi aparat yerine yerleştirilip perçinler takıldı.
Kovan kapağının dıştan görünüşü.
Perçinler perçin aletiyle sıkıştırılıp koparıldı, kapakta işlem tamam.
Karşılık için kapağı alınmış, iç kapak yerinde dururken hazırladığım kalıpla ölçü alınıyor. İç kapak kalınlıkları farklı olduğundan iç kapağa göre ölçü alınması gerekiyor, hem arılarda huzursuz olmasın.
Piyasadan aldığım kilitler, kovanın ön ve arkasına aldığım ölçü sonucu işaretlediğim yerlere montaj yapilacak.
Kilitlerin montaj yapılmış hali.
Kovan hazır, her yere güvenle nakil yapılabilir, kovan açılacak, arı çıkacak derdim kalmadı. İp bağlama, çivi çakma gibi her seferinde saatlerce uğraştıran yöntemlere gerek kalmıyor. Bir defa yapınca uzun süre kullanılabiliyor. Kovan iç kapakları aynı kalınlıkta ise ölçü standart olduğundan kovan kapağı değişse bile sorun olmuyor.Aynı sistem katlar içinde farklı ölçüde mevcut.

5 Haziran 2011 Pazar

Gebze' deyim.

29.05.2011 pazar günü geceden yola çıkıp sabah 09,00 da Gebzedeydim, telefon ettim bakanım İstanbuldaymış ve en erken bir saatte gelirmiş. Bende bir yerde çorba içip arabada onu beklerken hafif kestirmişim. Hemen resimlemiş, iyi ki bakanımla beraber askerlik yapmamışız, askerde olsaydık cazayı yemiştik:))
Beraber arılığa gittik ve sağolsun Seyithan hacının çayının tadına bakmak nasip oldu. Sabah sabah iyi de geldi hani. Sonra işe başladık, bir ara ben namaz kılayım dedi, Ali bey öğlen oldumu falan dedi ama üzerinde durmadım.
Bir iki taneden sonra baktım bu iş böyle bitmez, aletler kovan üzerinde duruyor.
Bende asistanlığa başladım, hepsi elimde sıra hangisindeyse emre hazır bekliyorum.

Çıta kontrol ediliyor,
Ana yakalanıp,
Kanadı kesilip, ojesi sürülüyor, besleyicileri ile beraber kafesleniyor. Biraz sonra hacı geldi, saate yanlış bakmış ezan okunmadan namaz kılıp gelmiş:)) Aslında iyi pazarlık yaptığımı düşünürdüm, ama oyle değilmiş, istediğim sayıyı alamadan oradan ayrılmak zorunda kaldım.