ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

26 Mart 2012 Pazartesi

GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI

Arılarımın olduğu tarlamda elektriğim yok, jeneratörüm var ama kullanımı çok ekonomik değil. Güneş enerjisi beleş :) bundan yararlanmak lazım diye düşündüm.



Bir adet 20 wattlık panel,



Panelin aktardığı akımı aküye kontrollü şekilde vermeye yarayan bir cihaz,



Kendi aracımda kullandığım akünün aynısı, 90 Amperlik bir akünün çıkışından evin elektrik sistemine akım verildi. Evin elektrik sisteminde 12 voltluk akım dolaşıyor. Lambalarım ve prizlerimde 12 voltluk akım var.



Normalde 40 wattlık simit florasan ampul olan bir lambanın kasası,



Kasa içine led ışık veren sistemden dört adet bir elektrikçi tarafından yerleştirildi. Bu odanın aydınlatılmasında kullanılıyor.



Aynı sistemin teklisinden üç adet hazırlanarak bu kasaların içine elektrikçi tarafından yerleştirildi. Bir tanesi banyoya, iki tanesi dışarıya takıldı.




Bir adet 300 Wattlık inverter alındı.



İnverter şimdilik bir prize takıldı ve müzik setine 220 volt elektrik akımı sağladı.
Bu inverterle müzik dinliyebilir, TV seyredebilir, küçük bir matkap kullanabilirim. Bu sistemle elektrikli ısıtıcı, buzdolabı, elektrikli termosifon yada şofben kullanma şansım yok.

4 yorum:

miriliburak dedi ki...

Hasan bey hayırlı olsun, bende böyle bir sistem düşünüyorum tarlaya fakat 200 V elektrikli su motoru çalıştırması lazım sizce böyle bir motoru çalıştırabilir mi veya çalıştırması için detaylı ne yapmalıyım...

Hasan ALPEREN dedi ki...

Fatih bey teşekkür ederim, bu sistemle bir köyün ihtiyaçlarını bile karşılayabilirsiniz ama tamamen harcamayı düşündüğünüz paraya bağlı. Ne yapmayı düşünüyorsanız, günde ne kadar enerji ihtiyacınız var onu hesap etmeniz lazım. Birde çalıştırmayı düşündüğünüz motorun ilk startta ne kadar enerjiye ihtiyacı var bunu hesap etmeniz lazım. Mesala AA sınıfı tasarruflu büro tipi bir buzdolabı motoru ile normal buzdolabı motorunun birbirine çok yakın enerji ihtiyacı var ve ilk harekette 1500 watt enerji istiyor. Bunun için 200 wattlık en az iki güneş paneli, 190 Amperlik 2-4 akü 2000 - 3000 wattlık inverter lazım. Bunların maliyeti 4000-5000 TL civarında. İhtiyacınızın tam olarak ne olduğunu anlamadım. Eğer sadece su motorunu çalıştıracaksanız enerji depolamaya ihtiyacınız olmayabilir, o zaman tek akü ile işi biraz daha ucuza çözelilirsiniz. Bursa'sa güneş enerji sistemi yapanlar vardır, onlarla görüşebilirsiniz, internetten araştırabiirsiniz, yada izmirden yardımcı oluruz size.

can istanbullu dedi ki...

Tasarrufun ne kadar olduğu veya katkısı bir yana, sizin gibi keşif yapan, boş durmaktansa ne üretebilirim diyen kişilere gerçekten hayranım.Allah bizlere beyin, çalışma azmi ve de bir çok güzel şey vermiş. Siz bunları kullanalardan bir tanesiniz. Bu arada sizin blog beni zaman zaman büyükşehir hayatından başka yerlere götürebilen bir blog, kısacası dinlendiren bir blog. Allah kolaylıklar versin. Saygılar

Hasan ALPEREN dedi ki...

Can bey iltifatınız için teşekkür ederim. Yaradan bize kullanalım diye akıl vermiş, araştırmak için elimizde internet diye bir şey var. Ben de çokça araştırıp azda olsa uygulamaya çalışıyorum. Bloğumda yaptıklarımı paylaşıyorum, tabi eksik ve hatalarımla birlikte.