ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

19 Mart 2012 Pazartesi

AHA DA BAHAR GELDİ:)))

18.03.2012 tarihinde arılarımın yanındayım. Yarın kozmik takvime göre, yada dedelerimizin takvimine göre mart dokuzu, yani kışın son günü. Geçen hafta elektrik sisteminde bir problem olduğundan jenaratörle su basamamıştım. Bu hafta elektrikçi gelip problemi halletti, artık arıların yanında suyumuz var.


Şerbet hazılanırken biraz gözlem yapıyoruz, arılar güzel polen getiriyor.



Kızımız yükünü sağlam doldurmuş, kovana girmeden soluklanmak istedi herhalde.



Bu da hazırcı, şerbet doldururken tenekenin üzerine dökülen ziyan olmasın uğraşuında:)



Şerbetin kovanlara dağıtımına sıra gelince, bir taraftanda hiç değilse bir kısmının son durumlarıyla ilgili notlar alındı. Daha sonra hangi kovan kışa nasıl girmiş, nasıl çıkmış değerlendirmesi yapılacak.



Şerbetlikler doldurularak, bir hafta idare etmeleri konusunda sıkı sıkı tembihlendi:)



Keşke bütün çıtalar böyle yavru dolu olsaydı, nisan ayında kovanlar 10 çıtayı doldururdu. Malesef zayıf kovanlarımda var ve bu baharda epeyce uğraşmam gerekecek. Bu yılki planım kovan sayısından çok kovan içi mevcudunu arttırmak.
Herkese hayırlı sezonlar diliyorum.

2 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hasan bey hayırlı bir sezon olur inşallah. Arı ölümleri çok feci oldu, dün bazı yerlerle görüşmeler yaptım, egede en sıcak yer Datça bir ilçe daha söylediler. Oralardaki durmda hiç iyi degil, bölme yapabilmek için hazır erkek arılara ihtiyaç var, 20 kovan arı almayı düşünüyorum. Datçadaki arkadaş en kuvvetli kolonim 5 çıta dedi şok oldum. Bu mevsimde olaralarda eskiden arılar oğul verirdi. Sizdede durum farklı degil sanırım, yıllardır ilk defa arı açarken İzmir'de kar görüyorsunuz.
İnvert şurup zor zamanlar içindir, boş vakitte hazırlayıp kenara koyun, acil ve az zamanda hemen kullanılır. Zaman varsa normal şurup vermekte sakınca yokki.
Sağlıcakla kalın.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Ali bey kiminle konuşsam arı kaybından bahsediyor. Bu yıl kış uzun sürdü, geçen yıl nisan başında sizden ana istemiştim. Geçen yıl bu zamanda kovanların büyük bölümü yükünü tutmuştu. Bu yıl biraz çabalayacağız, yapacak birşey yok. Bu haftaya kadar invert hazırlayamamıştım, bu hafta hazırladım. Tartar kremasını iyi saklamışım, epey uğraştan sonra yeni buldum:)) Arıya normal şerbet vermekte sakınca yok ama arının durumuna göre ayarlamayı yapamazsanız ekşiyor, kullanılamyanı dökmek gerekiyor. Onun için invert hazırlamak daha ekonomik ve hemde sağlıklı. Nisan başından itibaren hafta içi bir gün de şerbet vermek gerekecek, tabi mesai sonrası olmak zorunda.
Hafta sonu hazırlayıp , hafta içi hazırdan vermem lazım. Bir turda 50 litre hazırlıyorum, hafta sonu iki üç tur yaparsam rahat oluyor.