Arılarımı Kemalpaşaya getirdiğimden bu yana resmen kıyım var. Selamsız takımı gelip sanki hakkıymış gibi arılarımdan birini yakalayıp götürüyor. Yuvasına bırakır bırakmaz bu hareketi yineliyor, ta ki akşam oluncaya kadar. Kendine göre haklılar, yavrularını beslemek zorundalar. İyi de bana balı kim toplayacak, benim bal hakkım ve arılarımın yaşam hakkı ne olacak?
Bu gidişe bir dur demek gerekiyordu ve dendi. Pazardan bir poşet temizlenmiş balık artıkları ve tarım ilacı satan bir yerden ilaç alındı, eski bir kovan kapağının içine balık artıkları dökülüp, üzerine ilaç gezdirildi. İlk önce hem eşek arıları ve hemde sarıca arılar epey ilgi gösterdi, ama sonra eşek arıları "canlı arı varken bu da yenir mi" diye vazgeçtiler. İkinci gün ortalıkta dolaşan sarıca arı miktarında epeyce bir düşüş gözlendi. Eşek arıları aynı hızda arı toplamaya devam.
Eşek arılarına yeni bir yöntem geliştirildi; mangal yelleme aletiyle eşek arısına vurup düşürüldü, kömür maşasıyla tutulup ilaca batırıldı ve salındı.
Yanlız hem vururken ve hem de maşayla tutarken nazik davranmak gerekiyor, ölmesin daha onunla işimiz var.
Sonra maşadan yere bırakılıyor. Bazısı daha bırakırken uçup gidiyor, bazısı biraz dinleniyor kendine geliyor sonra uçuyor, tabi bir kısmı oracıkta ölüyor. Yuvasına giden eşek arıları kardeşleri temizliyor ve beraber ölüyorlar. Bakalım eşek arısı sayısını makul düzeye indirebilecekmiyim.
Geçen yıl yediğimiz karpuzların çekirdeğinden kendi çıkmış bir karpuz. Danışmanım Zafer bey daha bir haftası var kesmiyelim diyordu.
Karpuz kesildiğinde durum buydu, büyük çekirdekli yerli cins karpuz.Çekirdekleri toplanıp seneye tekrar ekilecek.
Zafer beyin oğlu ile benim oğlum aynı lisede okudular ve şimdi ikiside İstanbuldalar. Oğlum Oğuzhan staj için İzmirde Zafer beyin oğlu Umut ziyaret için İzmire gelmiş, haydi ailece bir araya gelelim dedik, arıların yanında mangal yakıp güzel bir yemek yedik.Zafer bey, eşi, oğulları Umut ve Uğur, ben ve Oğuzhan, eşim işin magazin kısmını halletti, o görünrüde yok.
Yemek sonrası mangal ateşinde fincanda kahvelerimizide hazırladık, gerçi köz biraz geçmişti, kahvelerin hazırlanması epey zaman aldı ama olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Hasan abi eşek arıların biz yuvalarını bulduk, en az 20 eşek arısı kolonisi söndürdük, 10-15 tane sinek ilacı bitti. Tarim ilaçlarındfan bir ilaç aldım onu begenmediler,
Veterinerden DDT yerine çıkmış, toz ilaç aldım tavuk cigeriyle yogurdum, sarıcalar çok ilgilendi, eşek arıları pek gelmediler ama sarıca kırıldı diyebilirim eskisinin %10 nu kalmadı. İlaçlı malzemeyi yere koymamak lazım kedi köpekte temizlenir...
Birde japon arıcılarda gördüm büyük kafesler yapıyorlar kovan büyüklüğünde eşek arısı girip çıkamıyor, Mersin de arkadaş kullanıyor, günlük 200 tane girip çıkamıyor dedi.
Eşek arılarına zarar vermeden yakalamak istiyorsan ince gözlü balık kepçesi kullan, hiç zarar vermeden yakalarsın...
Sağlıcakla kal.
Ali bey, ilacı yerdeki eski kovan kapağında hazırladım, yakınına oturdum kitap okurken bir baktım bizim köpek ilgileniyor, hemen kovaladım ama tadına bakmış. Bereket bir şey olmadı. Sonra üzerine delikli tahta koydum, arılar girdi ama diğer hayvanlar tadına bakamadılar.
Balık kepçesini biliyorum, bir tane temin edilirse güzel olacak.
Bugün (17.09.2013) ortalıkta dolaşan eşek arısında epeyce azalma gözledim. Galiba uygulama işe yaradı.
Yorum Gönder