ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

12 Şubat 2013 Salı

Bahar geldi mi? derken.

Arılarımın yanına artık Pazartesi-Salı gğnleri gidiyorum. 04,02,2013 pazartesi de arılarımı ziyaret etmem için uygun hava şartlarına sahip bir gündü.
Kışa girerken fotoğrafını yayınladığım kovanım.( iki çıta kıştan çıkarmı, uyarısını aldığım kovan)
İki çıtadaki arıların görüntüsü, yavru yok ama temizlik var.
Ana arısı da sağ ve çıtada dolaşıyor.
Kovana kek verilip kapatıldı.
Bu da altı çıtalı bir kovan, bunda kapalı yavrudan günlük yumurtaya her şey yolunda. Bunun gibi iki çıta vardı.
Bal stokları da yerindeydi, buna rağmen kek verildi. Bu kovana daha önce kek vermiştim, neredeyse bitmişti yenilendi. Yaptığım kontrolde; zayıf kovanlarda kekin kışın pek işe yaramadığını gördüm. Arılar çıtaların üzerine bile koysanız keke pek ilgi göstermiyor, ama kuvvetli kovanlar keki tüketmişti.
Hava sıcaklığı 18-20 derece civarındaydı ve arı faaliyeti tam gaz başlamıştı. Bu kızımız badem ağacının yerini keşfetmiş anlaşılan. Kovanların içinde de polen getiren arı görüntüleri güzeldi.
04-05,02,2013 tarihlerinde arıların yanındaydım, kovanların tamamını açıp kontrol ettim. 06,02,2013 tarihinde daha önceden tanıştığım Ziraat mühendisi Dr. Ömür UYGUR hocanın Çiğli Belediyesi Harmandalı biriminde Arı ve Arı Hastalıkları konulu semineri vardı ona katıldım.
Seminere katılım sınırlıydı.
Toplamda sanırım 15-16 kişilik bir katılım vardı.
Harmandalı arıcıları dışında ben dahil bir kaç kişi gelmişti. Bu resmi sağolsun Ömür hocam gönderdi.
Sigara molasında Ömür hocamla bir hatıra fotoğrafı çektirelim dedik.
Zeytin hazırlamasını öğreniyorum. Kaç ay önce bu zeytinleri Zafer beyin tarifine göre hazırlamıştım. En son Zafer beyin tatlandırma dediği işlem kalmıştı, onu beraber yaptık. Belkide tarifin uygulandığını son safhada denetlemek için beraber yapalım demiştir, nede olsa tarif onun:))
Zafer bey zeytinler için epeyce yoruldu sağolsun, gerçi bende yardım ettim ama işin çoğunu o yaptı.
Ayın yedisinden bu yana İzmirde yağmur yağıyor. Zeytin hazırlama işini de yağmurlu bie günde yapmıştık. Yağmurlu günlerde araba arıların yanına çıkmadığı için arabayı yol kenarına bırakıp iki zeytinlik geçerek arıların yanına gidiyoruz, mesafe ortalama 150 metre. Bu sefer (11,02,2013)kayınvalide de bize katılmak istedi, yağmur çamur dedik ama sonuç değişmedi. 12,02,,2013 tarihinde dönüşte çamur içinde bizim içişleri bakanıyla analı-kızlı geliyorlar.
Yol ile zeytinlik arasından su akıyor, suyu geçince bir hızlanışı vardı, sanki kurtuldum der gibi:) Büyük ihtimalle bundan sonra yağmurlu havada gelmez.

2 yorum:

ÇAYLI dedi ki...

slm hemşerim fotolarında sizler kadar güzelller kuvetli kovanların kekleri yemesi iyi bişey bence kilitli poşet işinide yerine getirmişin. 2 cıta arasında varsın olsun o kovanın iyi bi ilk bahar beslemesiyle tanıyamayız bile bu aralar kontrolu sıklaştır hava sıcaklıgına göre şuruplamaya bu yıl heryıldan önce giriecegiz gene allah bilir
kurs da hayırlı olur. inşallah
zeytinden buyana da gelirmi
kayınvalidenizinde ellerinden öperiz slm ve muhabbetle kalın

Hasan ALPEREN dedi ki...

Hemşerim şuruplama işine geçen yıl bu zamanda ben başlamıştım, bu sene geç bile kaldım. İnvert şurup hazırladığım kazanımı çaldılar. Bir tane buldum onu hazırlıyorum, büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde şuruplama işine başlayacağım.
Bu aralar sanki İzmire gelecektin, geldiğinde zeytinlerin tadına bakarsın, yok gelmezsen ve yaza kalırsa (kalır kalır) afyona getiririm:))
Bu arada İzmire geldiğinde kesinlikle bekliyorum.