ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

26 Mart 2012 Pazartesi

GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI

Arılarımın olduğu tarlamda elektriğim yok, jeneratörüm var ama kullanımı çok ekonomik değil. Güneş enerjisi beleş :) bundan yararlanmak lazım diye düşündüm.



Bir adet 20 wattlık panel,



Panelin aktardığı akımı aküye kontrollü şekilde vermeye yarayan bir cihaz,



Kendi aracımda kullandığım akünün aynısı, 90 Amperlik bir akünün çıkışından evin elektrik sistemine akım verildi. Evin elektrik sisteminde 12 voltluk akım dolaşıyor. Lambalarım ve prizlerimde 12 voltluk akım var.



Normalde 40 wattlık simit florasan ampul olan bir lambanın kasası,



Kasa içine led ışık veren sistemden dört adet bir elektrikçi tarafından yerleştirildi. Bu odanın aydınlatılmasında kullanılıyor.



Aynı sistemin teklisinden üç adet hazırlanarak bu kasaların içine elektrikçi tarafından yerleştirildi. Bir tanesi banyoya, iki tanesi dışarıya takıldı.




Bir adet 300 Wattlık inverter alındı.



İnverter şimdilik bir prize takıldı ve müzik setine 220 volt elektrik akımı sağladı.
Bu inverterle müzik dinliyebilir, TV seyredebilir, küçük bir matkap kullanabilirim. Bu sistemle elektrikli ısıtıcı, buzdolabı, elektrikli termosifon yada şofben kullanma şansım yok.

İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

Uygun zamanda hazırlayıp, ihtiyaç olduğunda kullanmak üzere şurup hazırladım.



İlk önce 30 lt. suyun bir bölümü kazana dökülüp su ısıtıldı.



kaynamaya yakınken



30 kg şeker ilave edilip, karıştırarak eritildi, daha sonra kalan su ilave edildi ve kaynaması beklendi.



Kaynamaya başlayınca yavaş yavaş 10 çay kaşığı tartar kreması ilave edildi.



Tartar kreması şerbeti bir güzel köpürttü, daha sonra duruldu.



20 dakika daha kaynatıldı.



Daha sonra süzülerek bidona dolduruldu. 30 lt su ile 30 kg şeker işlem bitince 50 lt şerbet oluyor. Artık lazım olunca arılara verilecek.

19 Mart 2012 Pazartesi

AHA DA BAHAR GELDİ:)))

18.03.2012 tarihinde arılarımın yanındayım. Yarın kozmik takvime göre, yada dedelerimizin takvimine göre mart dokuzu, yani kışın son günü. Geçen hafta elektrik sisteminde bir problem olduğundan jenaratörle su basamamıştım. Bu hafta elektrikçi gelip problemi halletti, artık arıların yanında suyumuz var.


Şerbet hazılanırken biraz gözlem yapıyoruz, arılar güzel polen getiriyor.



Kızımız yükünü sağlam doldurmuş, kovana girmeden soluklanmak istedi herhalde.



Bu da hazırcı, şerbet doldururken tenekenin üzerine dökülen ziyan olmasın uğraşuında:)



Şerbetin kovanlara dağıtımına sıra gelince, bir taraftanda hiç değilse bir kısmının son durumlarıyla ilgili notlar alındı. Daha sonra hangi kovan kışa nasıl girmiş, nasıl çıkmış değerlendirmesi yapılacak.



Şerbetlikler doldurularak, bir hafta idare etmeleri konusunda sıkı sıkı tembihlendi:)



Keşke bütün çıtalar böyle yavru dolu olsaydı, nisan ayında kovanlar 10 çıtayı doldururdu. Malesef zayıf kovanlarımda var ve bu baharda epeyce uğraşmam gerekecek. Bu yılki planım kovan sayısından çok kovan içi mevcudunu arttırmak.
Herkese hayırlı sezonlar diliyorum.

5 Mart 2012 Pazartesi

2012 İlk Kontrolüm

03.03.2012 Cumartesi günü arılarımın yanına gitmeye fırsat bulabildim. Şubat ayının son haftasında sendika toplantısı için Antalyadaydım, daha önceki haftalarda ise hava soğuk yada yağmurluydu.



Arılarımın olduğu yerde bu haftasonu iki mevsim bir arada yaşanıyor. Arıların olduğu tarafta çiçekler açmaya başlamış, sanki bahar geldim diyor.



Tarlanın karşı yamacında ise tüm yurtta olduğu gibi kış mevsimi hakim. Sabah ilk gittiğimde daha fazla kar vardı, hava sıcak olunca epeyce eridi.
Bir taraftan şerbet hazırlarken bir taraftan da kovanların kontrolünü yaptım. Şerbetliği olmayan kovanlara şerbetlik ayarladım. Bu kış epeyce kovan sönmüş, hemde 5-6 çıtalı kovanlar. Üstelik kovanlarda balda var. Sanırım kış yavrusu ile ilgili. Sağlam kalan kovanların içinde 3-4 çıtalı kovanlar var, hatta bir tanesi iki çıta. Şerbet hazırlamak epeyce zorladı, çünkü odunlar ıslak ve yeteri kadar ısı üretmiyordu. Suyu kaynatamadı bile, mecburen şekeri karıştırıp verdim. Aslında niyetim invert şurup hazırlamaktı. Neyse haftaya nasipse.
Kovanlarla ilgili foto ekliyemedim, çünkü makinenin pilleri bitmiş, iki resimle idare ediyoruz artık.