ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

14 Nisan 2011 Perşembe

PETEK ERİTME CİHAZIM

Daha önce birkaç blokta değişik malzemelerden petek eritme kazanları görmüştüm. Hurdacının birinden motoru, rafları, buzluğu, kapısı alınmış orta boy bir buzdolabı aldım.
Bir dostumun plastik pencere atölyesi var, oraya getirdim.İşimize yarayacak oluklu bir malzeme bulduk. Üzerine koyduğumuz cam sabit durması için oluklar ray vazifesi görecek.

Montajı itina ile yapıldı.
Üzerine cam yerine çatılarda özellikle merdiven çıkışlarının üzerinde kullanılan plastik bir mazleme varmış, güzel ışık geçiriyor, o malzeme ayarlandı.Plastik malzemenin fazlalılığı kesildi, rahat kullanım için ucuna kulp takıldı.

Tarlaya getirilip güneşi rahat alabilecek bir yere yerleştirildi. Geçen yıldan kalan siyahlaşmış, yırtılmış, hoşuma gitmeyen petekler çıtalarıyla beraber buzdolabının içine yerleştirildi.
Buzdolabının buzluk bölümüne gaz girişini sağlayan hortum varmış, o kesilince tam köşesinde bir delik oluştu. Oraya su hortumudan biraz kesilip yerleştirildi. Diğer ucuna da 5 lt su kabının kapağı delinip hortum içine yerleştirildi. Su bidonu sabitlendi ki rüzgar falan yerini değiştirmesin.
Eritme işi henüz gerçekleşmedi, işlem 10,04,2011 pazar günü yapıldı. Sonucu alında tekrar burada paylaşırım.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Alperen,kolay gelsin ,akıl vermek gibi olmasın ama ,10 cm derinliğinde kovan kağağı sacından kestirip boydan boya buzdolbının içine koysaydınız daha iyi olur diye düşünüyorum,böylelikle cam ile peteklerin arasunda mesafe azalacak güneş ışığı daha tesirli olarak mumlarınızı eritecektir,her seferinde pet şişe kesmektense tenekeyi açar 10 veya 20 kg peteği bir seferde eritebilirsiniz.Saygılarımla.

Hasan ALPEREN dedi ki...

İlhami bey merhaba,
buzdolabının bünyesi izolasyonlu olduğu için saç kestirmeye gerek yok diye düşünüyorum. Buzdolabının içinin ısısı yükseliyor, ancak sistemi kurduktan sonra İzmirde güneş doğru dürüst kendini göstermedi. Güneşi görelim bakalım ne olacak. Erime zaman alırsa tavsiyeniz işe yarayacak gibi görünüyor, o zaman değerlendirebilirim.Erime gerçekleşsin, depolama kolay her türlü yaparız. Saygılar.