7 Kasım günü kovanlardaki fazla çıtaların alınması+ana kontrolü ve varoa mücalesi faliyetiyle geçti. Şurupluklara bal ve polen karışımından ikişer yemek kaşığı ikram ettim.
14 Kasım fazla çıtaların alınarak arıların sıkıştırılması işine devam ettik. Bal ve polen karışımına fazla rağbet olmadığını da tespit ettim. Bu arada gözlemime göre yavru faaliyeti oldukça düşük genelinde hiç yok, bizim kızlar bal getirmekle meşguller(kışın geldiğini birilerinin söylemesi lazım.). Anasız iki kovanla analı ama zayıf iki kovanı birleştirdim.
21 kasım ana/günlük yumurta ve yavru kontrolü yaptıktan sonra, çıtaların üzerine kek döşeyip kapattım.
30 kasım ana/günlük yumurta ve yavru kontrolü yapıldı. Kek işe yaramış, yumurta yavru miktarı artmış. Kovanların bazıları keki beyenmişler ki baya bir miktarını tüketmişler.
Bu arada 2010 sezonu arı otlarım kendisini göstermeye başladı.Bu sene büyük ihtimalle daha erken çiçek açacak.
Fotoğraf makinem kovandan aşağı düşüp 3-5 takla attığı için çalışmıyor, bende resim ekliyemiyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
merahabalar hasan bey bende bornova yeşilova mah. oturuyorum ve 98 den bu güne arıcılıkla ugraşıyorum.arılarımda kışlatma için bir kısmı bornova şehitliginin altında digerleride kemalpaşa damlacıkta bahçemde.görüşmek dilegiyle
hasan bey merhaba. bu kaydı okuduğumda yorum yapmak istedim.arılarınıza bal ve polen karışımını vermeniz doğru bir uygulama değil çünkü arılar balla karışık poleni alıp kullanamaz. özellikle kış beslenmesinde siz arılara poleni bal ile karıştırıp vererek arıların bağırsaklarının dolmasını teşvik etmiş olursunuz havalar sogudukca uçuşa gidemeyen arılar çeşitli sıkıntılar yaşayacaktır. bildiginiz gibi arı poleni direk tüketmez.arı için polenin esas görevi 3 gün yaşının üzerindeki larvaların beslenmesinde işçi arıların ağız salgıları bal ve çeşitli salgılar ile birleşip kullanılır. ergin bireyler bal tüketirken polende alırlar fakat bu polenin büyük kısmı onların bağırsaklarında birikip atılır.arı poleni kovana midesinde değil bacaklarında taşır ve petek gözüne depolar. bu gözde polenin üzeri ince bir sırla kapanır ki polen bozulmasın eger hemen kullnılacaksa kapatılmaz.. çerceve üzerine bakınca üstte bal kemeri altında polen stoğu ve yavru sahasını görmemiz polenin esas ve önemli yavru gıdası olmasıdır.bu sebeble siz bal içinde polen vererek arılarınızı yormayınız derim poleni bu şekil vermek yerine hasat sonrası elde kalan polenli çerçeveleri vermenizi ve arının kışlık besin ihtiyacını sıvı besleme ile arının balı olğunlaştırıp sırlayacağı kadar erkenden başlayarak sağlamanızı tavsiye ederim .... saygılarımla.
Yorum Gönder