ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

30 Ocak 2013 Çarşamba

2013 OCAK AYI

2013 Ocak ayı arıcılık açısından sıkıcı geçse de yine boş durmadık. Hiç değilse arıların civarındaydım.
Bu mantarı daha önce de görmüş dairede konusu olunca oda arkadaşım çok lezzetli bir mantar olduğunu söylemişti. Hatta internetten araştırarak aynı mantarı internetten bulmuştuk. 21.01.2013 tarihinde tarlaya gittiğimde yine o mantarlar duruyor ve yanına başkaları eklenmişti. Her ne kadar internetten bulmuşta olsak birkaç tane deneme yapmakta fayda var. Aradan epeyce saat geçtiği halde zehirlenme belirtisi olmadı.
Diğer mantarlarında tazeleri toplanıp güzelce temizlendi.
Güzelce yanmış kuzinenin üzerine dizildi, üzerine biraz tuz serpilip güzelce pişirildi ve icabına bakıldı.
Toprağın üzerinde duran birkaç tane kovanım vardı.
Kulübenin önünde birkaç tane 5x10 cm lik kalas ve biraz tahta vardı, onlardan palet yaptım.
Toprak üzerinde duran kovanlar paletlerin üzerine yerleştirildi.
Dağınık vaziyette duran odunlar da ızgara hazırlanıp güzelce dizildi. hem yağmurdan daha az etkilenecekler, hem de düzenli olacak.
Ocağın 28-29 unda da tarladaydım. İzmir'de epeydir yağmur yağıyor, komşuma da bu yağmurların bir sürprizi varmış anlaşılan. Tarlasının bir bölümünde heyelan oluşmuş.
Epeyce toprak aşağıya kaymış.
Alttaki ağaçlar daha fazla kaymasını engellemeye çalışıyor gibi gözüküyor.
Engellemeye çalışıyor gibi diyorum, çünkü sanki kayma devam ediyor gibi geldi bana.
Yukarıdan kopan toprak 8-10 metre aşağıya kaymış gibi görünüyor. Gerçekten çok üzücü bir durum, birkaç yıl önce dikilmiş zeytin fidanları vardı çoğu toprağa karışmış. Bu kayan bölgede daha önce kiraz ağaçları vardı, bakımsızlıktan kurudu, sonuçta komşu da temizlik yaptım diye düşünerek kuruyan ağaçları kesip köklerini odun yaptı. Yerlerine fidan dikti ama sonuç ortada. İnşaallah zarar artmadan toprak kayması durur.
Bu tarlaya gelişim dinlenme amaçlıydı, hemen hiç bir şey yapmadım. Dinlenip kitap okudum. Epeydir tadını unuttuğum kestane kebabı yaptım birde, çokta güzel oldu doğrusu.

3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Düzenli olduğunda insan çalışırken zevk alıyor,mantarlar çok besinliymiş insan için ,bilinen mantarsa sorun yok ama bilinmeyeni yememek lazım,kestaneyi soba üstünde pişirdiğinizde tadına doyum olmuyor afiyet olsun,toprak kaymasını önleme açısından ağaçların önemi ortaya çıkıyor,çok yıllıklı meşe ağaçlarının bayağı derinlere kök saldıklarını toprak kayması ve depremde önleyici olduğunu biliyoruz,inşallah sorunsuz kış sezonu geçirirsiniz,kolaylık ve başarı dileklerimle

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hasan abi bahar kapıya dayandı, bu son iş yapmayıp yatışların olacak gibimr geliyor. Mantar zehirliyse zaten sana analiz yapmaz şansı bırakmıyor.
Kestanelrin hepsini senmi yedin, bir kişye çok fazla gibi duruyor::))

Sağlıcakla kal,hayırlı sezonlar.

Hasan ALPEREN dedi ki...

İlhami bey mantarların ne olduğunu bilmiyordum, onun için de ilk önce cesaret edemedim, bir arkadaşımdan okey aldıktan sonra denedim ve epeyce lezzetliymiş:) Toprak kayması için komşunun meşe dikeceğini sanmıyorum, sanırım süreci doğaya bırakır. Tarla bir süre önce el değiştirdi ve sahibiyle hiç karşılaşmadım. Sanki yatırım olsun diye almışa benziyor. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Sayın bakanım, bahar gelir hoş gelir. Bazen epeyce yoruluyoruz ve hatta şikayet bile ediyoruz ama bizim en güzel ve en zevk aldığımız mevsim de bahar. Hem şikayet ederiz hem çalışırız evelallah:) Mantarlar zehirliyse test ettirir elbette; bir tanesi mide bulantısı, kusma, tansiyon düşmesi vb. sıkıntılarla karşı karşıya bıraksada hastaneye yetişme şansı olur, ama yarım kilo yemişsen 112 yi çağırsanda onlar hoca efendiye teslim ediverirler allah korusun. Kestanelere ortakçım vardı, bizim içişleri bakanıyla götürdük:)