ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

18 Temmuz 2014 Cuma

Güneş Enerjisinden Aydınlanma


Sandıklıda Koyunlarını yaylaya getirmiş Osman abinin Güneş enerjisi ile aydınlandığı bir sistemi vardı, ancak sıkıntıları vardı; aküsü çabuk bitiyormuş. Sistemi oluşturan elektrikçi sistemin tamamını 220 Volt üzerine ayarlamış, böyle oluncada gece saat 23-24 arası karanlıkta kalmaktan şikayetçiydi.
 


Sistemde 40W güneş panelivar ve sabit.




Sistemde 40W güneş paneli + akü + Konrol paneli + Konvertör ve lambalar vardı. Ama tamamı 220 Volt üzerine kurulu olduğundan panel ve akü yetersiz kalıyor.




İlk önce akünün yanına bir akü daha eklendi.




Genelde misafirlerini ağırladığı bölüm.



Aydınlanma sistemi zaten olduğundan değişim kolay oldu. Aküden bu bölüme yeni bir elektrik hattı çekildi. Burada çift seçenek var; hem 12 V ve ham de 220 V  tesisat var, telefon şarj etmek için 220 V pirizde buraya konuldu.



Tavan lambası boşaltılarak içine led ampuller monte edildi, verdiği ışık 60 W normal lambadan daha fazla.





Buranın dışında yatmakta kullandıkları bir bölüm, mutfak olarak kullanılan bir bölüm ve tabi tesis bahçesi olarak düşünilebilecek başka bir bölüm vardı, buralar 12 v sistemle led ampuller kullanılarak sistem 220 den 12V a düşürüldü.
 

Bir kaç gün denedikten sonra yaptığım ziyarette Osman abinin keyfi gayet yerindeydi. Akü bitme derdi kalmamış ve aldığı performansdan gayet memnundu.
Buranın dışında iki kişinin daha mekanına sistem montajı yaptım ama onların paneli + Konvertör  ve kontrol paneli yoktu. Akü boşalınca şarj ettirip kullanacaklarını söylediler. Daha doğrusu yatırım yapmak istemediler anladığım kadarıyla. Büyük ihtimalle 2015 baharında onların sistemi de tamamlarız.