ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

22 Şubat 2011 Salı

ARI OTU TARIMI

Kuzey Amerika orijinli bir bitki olan arı otu, Faselya, (Phacelia tanecitifolia Bentham.), iklim faktörleri yönünden Çukurovaya çok benzeyen Kaliforniyanın sahile yakın bölgelerindeki meralarda, Nevada’nın dağ ve tepe eteklerinde doğal olarak bulunmaktadır. Çok iyi bir nektar ve polen kaynağı olması nedeniyle Almanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde arı mer’ası olarak kullanılmaktadır. Özel bir toprak isteği olmayan, değişik topraklarda yetişebilen arı otu, 60-100 cm boylanabildiği bildirilen ancak benim gözlemlediğim 40-60 cm ortalama boyda olan, dik gelişen tek yıllık bir bitkidir.

Ekim zamanı; Ülkemizin değişik bölgelerinde değişik zamanlarda ekilebilen arı otunun ılıman olan Ege ve Akdeniz kıyılarında ekim ayıdır. 2010 sezonunda Afyonkarahisar’ da 15.martta (Tarımsal araştırma müdürlüğünün bildirdiği ekim zamanı 15 mart-15 Nisandı) ekimi gerçekleştirdim. Ekim zamanının ayarlanmasında en doğru zamanın bölgenin Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden öğrenilebileceğini ve ona göre ekim yapılabileceğini düşünüyorum. Ekim yapılacak bölgede don olayı gerçekleşiyorsa yazlık ekim yapılmasında fayda vardır, çünkü soğuğa hassas bir bitki olduğundan zarar görüyor.

Ekim şekli; makineli veya elle serpme şeklinde olabilir. Sıraya ekimde, sıra arası 20-30 cm arasında olması gerektiği söyleniyor. Dönüme 1-1,5 kg tohum atmak gerektiği söylenmekle birlikte elle atıldığı durumlarda dönüme 1,5- 2 kg olarak düşünmekte fayda var. Toprak ilk önce pullukla sürülüp tırmık yada çapa makinesiyle düzeltildikten sonra tohum atılır ve tekrar tırmık veya çapa makinesiyle toprağa 2-10 cm derinliğe gelecek şekilde karıştırılır. Tohumların çimlenmesi için hava şartlarının durumu da dikkate alınarak 30-45 gün gibi bir süre gerekiyor.

Kullanım amacı; genel olarak nektar ve polen kaynağı olan arı otu çiçeklenme dönemi İzmirde Mart sonu Nisan başı gibi başlayım Mayıs ortası-Mayıs sonu gibi sona eriyor, Afyonkarahisarda ise Mayıs sonu – Haziran başı başlayıp Temmuz sonu gibi sona eriyor. Ayonkarahisarda çiçeklenme biter bitmez ayçiçekleri polen ve nektar vermeye başlıyor. Diğer bölgelerde çiçeklenme dönemini ayçiçeğine göre ayarlanabilir diye düşünüyorum. Tabi sezonun yağış durumu da çiçeklenme döneminin uzunluğunu etkileyen en önemli faktör. Çiçeklenme sona erdiğinde arı otu biçilerek silaj yapılarak veya kuru ot olarak hayvan yemi olarak kullanılabilmektedir. Bunun yanında çiçeklenme sonunda hemen sürülerek toprağa harıştırılırsa doğal gübre görevi görmektedir.

Not: Yukarıda verilen bilgiler internet ortamında konu ile ilgili yaptığım araştırma ve kendi deneyimlerim sonucu oluşan bilgilerdir, tek bir kaynaktan alınmamıştır.