ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

9 Aralık 2009 Çarşamba

KEK YAPIMI

Malzemeler;
7,5 kg pudra şekeri,
3 kg bal,
1 kg polen
1 paket arı vitamini
(Bu ölçüler kitaplardaki standart ölçü değil, benim uyguladığım ölçüdür. Standart ölçüde kek yapmak isteyen arkadaşlarım arıcılık kitaplarında ölçülere ulaşabilir.)
Malzeme miktarına uygun büyüklükte leğen bulunur. Sırasıyla pudra şekeri, polen, vitamin ve bal leğene dökülür. Hazırlama yöntemi çiğköfte ile aynı. Ellerimizle karıştırmaya başlıyoruz.

Malzemenin rengi tek renk oluncaya kadar avuç içiyle ovalamaya devam ediyoruz.
Malzemenin tamamen karıştığına karar verince, malzemeyi leyenin bir kenarına toplayıp küçük parçalar halinde alıp yoğurmaya başlıyoruz.

Bu işlem için epeyce güç uygulamak gerekiyor. Kıvam olarak hamur şekline gelince bir kenara bırakıp yeni bir parça alıyor ve işlemi tekrarlıyoruz.



Bu miktarda bir kekin hazırlanması ortalama iki saat sürüyor. Kek kullanıma hazır, bundan sonra kovana ne kadar verilecekse o büyüklükte paketler hazırlayıp kovanlara vermek.

6 Aralık 2009 Pazar

Kasım ayı böyle geçti

7 Kasım günü kovanlardaki fazla çıtaların alınması+ana kontrolü ve varoa mücalesi faliyetiyle geçti. Şurupluklara bal ve polen karışımından ikişer yemek kaşığı ikram ettim.
14 Kasım fazla çıtaların alınarak arıların sıkıştırılması işine devam ettik. Bal ve polen karışımına fazla rağbet olmadığını da tespit ettim. Bu arada gözlemime göre yavru faaliyeti oldukça düşük genelinde hiç yok, bizim kızlar bal getirmekle meşguller(kışın geldiğini birilerinin söylemesi lazım.). Anasız iki kovanla analı ama zayıf iki kovanı birleştirdim.
21 kasım ana/günlük yumurta ve yavru kontrolü yaptıktan sonra, çıtaların üzerine kek döşeyip kapattım.
30 kasım ana/günlük yumurta ve yavru kontrolü yapıldı. Kek işe yaramış, yumurta yavru miktarı artmış. Kovanların bazıları keki beyenmişler ki baya bir miktarını tüketmişler.
Bu arada 2010 sezonu arı otlarım kendisini göstermeye başladı.Bu sene büyük ihtimalle daha erken çiçek açacak.
Fotoğraf makinem kovandan aşağı düşüp 3-5 takla attığı için çalışmıyor, bende resim ekliyemiyorum.