ALPEREN ARICILIK

ALPEREN ARICILIK
ALPEREN ARICILIK

9 Aralık 2009 Çarşamba

KEK YAPIMI

Malzemeler;
7,5 kg pudra şekeri,
3 kg bal,
1 kg polen
1 paket arı vitamini
(Bu ölçüler kitaplardaki standart ölçü değil, benim uyguladığım ölçüdür. Standart ölçüde kek yapmak isteyen arkadaşlarım arıcılık kitaplarında ölçülere ulaşabilir.)
Malzeme miktarına uygun büyüklükte leğen bulunur. Sırasıyla pudra şekeri, polen, vitamin ve bal leğene dökülür. Hazırlama yöntemi çiğköfte ile aynı. Ellerimizle karıştırmaya başlıyoruz.

Malzemenin rengi tek renk oluncaya kadar avuç içiyle ovalamaya devam ediyoruz.
Malzemenin tamamen karıştığına karar verince, malzemeyi leyenin bir kenarına toplayıp küçük parçalar halinde alıp yoğurmaya başlıyoruz.

Bu işlem için epeyce güç uygulamak gerekiyor. Kıvam olarak hamur şekline gelince bir kenara bırakıp yeni bir parça alıyor ve işlemi tekrarlıyoruz.



Bu miktarda bir kekin hazırlanması ortalama iki saat sürüyor. Kek kullanıma hazır, bundan sonra kovana ne kadar verilecekse o büyüklükte paketler hazırlayıp kovanlara vermek.

3 yorum:

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Hasan Bey Merhaba!

Sayın Muhsin Doğaroğlu hocamızın geçen yıl Edirne'de biz arıcılara vermiş olduğu konferansı izleme şansı buldum.

Hoca bu toplantıda kekin içine polen katılmasının son derece yalnış olduğunu söyledi.

Polenin dış yapısının yani kabuğunun dikenli olduğundan bahsetti.

Arı, bizim dışardan verdiğimiz polenin dış kabuğunu açamıyor yani polenin içine erişemiyor.

Poleni, zorunlu olarak dikenli olan kabuğu ile tüketiyor.

Bu şekilde tüketilen polen de arının barsağını tıkayıp ölümüne yol açıyormuş.

Bir başka konuya da değindi yani kışın arıya verilen keke...

Bu konuyu zaten bildiğinize eminim ama tekrarında zararı olmaz galiba.

Kışın arıya verilen keki, arı, su olamadan tüketemiyor.

Yani keki tüketmesi için muhakkak su bulması lazım.

14 derecenin altındaki sıcaklıklarda su bulmak için dışarı çıkan arı suyu aldığında, su soğuk olduğundan dolayı felç oluyor ve kovana dönemiyor dedi.

Onun için kışın kesinlikle kovana kek vermeyin dedi.

Şayet beslemek zorunlu ise ikiye bir ölçülerinde koyu şurubu o akşam alacağı kadar verin dedi.

Hocanın bu bilgileri kitabında da var.

Bulunduğunuz bölge olarak şu an belki kek vermeniz uygun olabilir.

Ama polen konusunu birdaha gözden geçirirseniz galiba daha iyi olur.

Sağlıcakla kalın,işlerinizde başarılar dilerim...

Hasan ALPEREN dedi ki...

Ali bey merhaba,
hocanın kitabını okudum, ayrıca Muğla'daki Arıcılık Kongredede kendisiyle görüşme imkanı buldum. Polen kurutulmuş polen değil, derin dondurucuda bekletilen yaş polen ve buhara tutulmasından dolayı polen zaten hamur kıvamında ilave edildi.
Geçen yıl poleni şurubun içine katmıştım,arılar beyenmedi.Daha sonra balla karıştırdım, onada rağbet olmadı.Bu sefer kekin içinde verdiğimde bazı kovanlarım bir haftada keki bitirmişti.
Kekin içine polen katmamın asıl sebebi; bu sene çam balı almak istediğimden ve çam bölgesinde polen olmadığından kovanlarımda polen eksiği vardı ve dolayısıyla yavru yoktu.Kek verdiğimden bir hafta sonra kovanlarımın tamamında yavru faaliyeti yoğun bir şekilde başlamıştı.
Ayrıca sizin dediğiniz gibi İzmirde sıcaklık fazla düşmediği için arılar hala faaliyetteler.Yani su bulmalarında bir problem olduğunu sanmıyorum. Uyarınız için yinede çok teşekkür ederim.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Hasan bey,kolay gelsin.Çamdan sonra yavru iyice azalmıştı. yeniden yavrulu alan miktarının artmış olması iyiyie delalet.
iyi çalışmalar.